Ako vybrať sporák?

Sporák je spojenie varnej dosky a rúry na pečenie. Vyberte si ten správny model s doplnkovými funkciami a posuňte svoje kuchárske umenie o niekoľko úrovní vyššie. Zároveň môžete ušetriť vďaka nízkej spotrebe alebo obstarávacej cene.

Sporák je spojenie varnej dosky a rúry na pečenie. Vyberte si ten správny model s doplnkovými funkciami a posuňte svoje kuchárske umenie o niekoľko úrovní vyššie. Zároveň môžete ušetriť vďaka nízkej spotrebe alebo obstarávacej cene.

Doba čítania 11 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Základné rozdelenie

Elektrický sporák

  • Rúra aj varná doska je napájaná elektrickou energiou

  • Vyžaduje odborné pripojenie na rozvodnú sieť 380 V

  • Niekedy je možné aj pripojenie do bežnej 220 V zásuvky

  • Je však nutné, aby mal sporák kábel s príslušnou koncovkou

  • Sklokeramická alebo indukčná doska

  • V niektorých prípadoch má liatinové platničky

  • Hladká varná doska sa ľahko čistí

Elektrické sporáky

Plynový sporák

  • Plynová rúra aj plynová varná doska, tzv. celoplynový sporák

  • Nižšia obstarávacia cena aj nízke prevádzkové náklady

  • Plynové horáky sa dajú ľahko a presne regulovať

  • Pri plynovej rúre sa teplo reguluje horšie

Plynové sporáky

Kombinovaný sporák

  • Ponúka elektrickú rúru a plynovú varnú dosku

  • Väčšinou so 4 plynovými horákmi

  • Rýchla regulácia plameňa pomocou gombíka

  • Zapaľovanie je často integrované priamo v gombíku

  • Elektrická rúra s presným nastavením teploty a rôznymi prídavnými funkciami

  • Nutnosťou je prípojka k plynu

  • Plynová doska sa horšie čistí

Kombinované sporáky

Typy varných dosiek

Liatinové platničky

  • Pomalé reakcie varnej dosky

  • Dlho trvá zahriatie aj zníženie teploty platničky

  • Vhodné pre občasné varenie

Sklokeramická varná doska

  • Rýchlo dosiahne vysokú teplotu

  • Zároveň disponuje nízkym zvyškovým teplom

  • Je možné použiť akýkoľvek riad

  • Niektoré modely ponúkajú úsporný senzor

  • V porovnaní s indukčnou doskou je lacnejšia

  • V prípade pretečenia hrnca sa tekutina rýchlo na dosku pripečie

  • Detská poistka – jedným tlačidlom obmedzíte reguláciu výkonu a ďalšie funkčné prvky

  • Indikátor zvyškového tepla – vďaka nemu spoznáte, ktoré plochy sú ešte horúce

  • EcoTimer – pracuje so zvyškovým teplom, prostredníctvom ktorého môžete dovariť jedlo

  • Stop&Go – jedným stlačením vypnete všetok ohrev, sporák si ale zapamätá nastavenie. Tým istým tlačidlom ho môžete znovu obnoviť.

Sklokeramické sporáky

Indukčná varná doska

  • Pre správne a efektívne používanie je nutný špeciálny indukčný riad

  • Vyššia obstarávacia cena

  • Okamžite pripravená na varenie

  • Veľmi nízke energetické nároky

  • Neprodukuje zvyškové teplo

  • Niektoré modely ponúkajú zaujímavé doplnkové funkcie

  • Jednoduchá údržba

  • Power Boost – rýchlo ohreje vodu, často rýchlejšie ako rýchlovarná kanvica

  • QuickStart – indukčná doska sama spozná, kam ste umiestnili riad, a vy len zvolíte stupeň ohrevu

  • Blokácia panelu – umožňuje čistiť dosku bez obáv z náhodného spustenia

Podľa čoho vybrať

Typ sporáka

  • Zistite, aký typ energie bude váš nový sporák vyžadovať

  • Zvoliť môžete elektrický či plynový sporák

  • Zoženiete aj kombináciu plynovej varnej dosky a elektrickej rúry

  • Zohľadnite aj počet členov vašej domácnosti

  • Pre veľkú rodinu sa oplatí väčší sporák s 5 platničkami a objemnou rúrou

Ovládanie

  • Najklasickejší je mechanický spôsob, napr. s otočnými ovládačmi

  • U niektorých plynových varných dosiek bývajú gombíky vybavené aj integrovaným zapaľovaním

  • O krok ďalej je elektronické ovládanie prostredníctvom tlačidiel

  • Tie sú najčastejšie umiestnené na varnej doske

  • Modely s elektronickým ovládaním majú aj pokročilejšie funkcie

  • Umožňujú napr. vyslať zvukový signál pri dosiahnutí žiaducej teploty na pečenie

  • Niektoré varné dosky disponujú aj detskou poistkou a ukazovateľom zvyškového tepla

  • Súčasťou môže byť aj displej

  • Na displeji vidíte teplotu, zvolený program alebo odpočet času

Design a materiál

  • V obľúbenosti vedú biele sporáky alebo sporáky z nerezovej ocele

  • Tieto dva varianty sa hodia do väčšiny kuchýň

  • Zamerajte sa aj na kvalitu materiálov použitých pri jednotlivých ovládacích prvkov

  • Tie by mali byť kvalitne uchytené a s istým chodom

  • Madlá alebo tlačidlá z plastu musia byť odolné voči vysokým teplotám a mechanickému poškodeniu

Typ rúry

  • Teplovzdušná rúra – ponúka niekoľko variantov ohrevu (spodný, dolný alebo kombinovaný) a mala by mať kruhové výhrevné teleso. K nadštandardným funkciám patrí napr. gril či pečenie v pare. Teplotu je možné jednoducho regulovať otočným gombíkom, alebo tlačidlami na displeji. Ventilátor vnútro rúry rýchlejšie ohreje. V porovnaní s plynovým variantom ponúka lepšie vlastnosti na pečenie, napr. rovnomernejšie prepečenie pri nižšej teplote a pečenie na viacerých úrovniach naraz.

  • Plynová rúra – disponuje iba ohrevom zospodu. S tým sú spojené aj niektoré obmedzenia. Nemôžete využívať inteligentné funkcie a navyše plyn jedlo vysušuje. Veľmi zložitá je regulácia teploty, ktorú nemožno s presnosťou nastaviť tak ako pri elektrických rúrach. Vo výnimočných situáciách tiež môže dôjsť k úniku plynu.

  • Elektrická rúra – klasický variant, najčastejšie s horným a dolným ohrevom. Za relatívne nízku cenu ponúka plynulú zmenu teploty a taktiež rôzne doplnkové funkcie. V ponuke nájdete voľne stojace aj vstavané modely. Vstavaný sporák tvoria dva rôzne spotrebiče – samostatná rúra na pečenie a samostatná vstavaná varná doska.

Funkcie a programy

  • Displej – užitočná funkcia, s ktorou budete mať vždy prehľad, čo sa s vašim sporákom deje. Môže zobrazovať teplotu, program pečenia či odpočet času.

  • Minútka – jednoducho si nastavíte dobu varenia alebo pečenia a o viac sa nemusíte starať. Po vypršaní času vás sporák informuje zvukovým signálom alebo sa sám vypne.

  • Integrované zapaľovanie – zabudnite na zápalky. Pri plynovej rúre je škrtadlo súčasťou mechanizmu horáka a zapaľuje sa automaticky po otočení alebo stlačení gombíka.

  • WOK horák – iste poznáte špecifické panvice WOK v tvare kotlíka. Špeciálny WOK horák ponúka predovšetkým vysoký výkon aj viac okruhov plameňa so samostatným ovládaním.

  • Booster horák – funkcia, s ktorou sa môžete stretnúť aj pod inými názvami (napr. SprintStart, JetStart), ale vždy znamená zrýchlený nábeh na max. teplotu a je ideálny napríklad pre opekanie mäsa.

  • Rozmrazovanie môže suplovať tú istú funkciu v mikrovlnnej rúre. Táto funkcia je určená napr. na práve vytiahnuté mäso z mrazničky. Proces je pozvoľný a šetrný k potravinám.

  • Udržiavanie teploty – oceníte vo chvíli, keď máte tesne pred servírovaním a niekto sa oneskorí. Jedlo sa potom udrží dlhšiu dobu teplé, môžete tiež ohriať taniere alebo sušiť ovocie.

  • Gril – ide o špirálu v hornej časti, ktorá dokáže vytvoriť chrumkavú hornú vrstvu napr. u mäsa. Je užitočný v kombinácii s otočným ražňom, ktorý rovnomerne pokrm opeká.

  • Horný a spodný ohrev – spodné výhrevné teleso sa stará o samotný ohrev, horné dodáva chrumkavú kôrku.

  • Teplovzdušná rúra má integrovaný ventilátor, ktorý v celom vnútornom priestore ohrieva jedlo rovnomerne.

  • Kruhové teleso – pracuje na podobnom princípe ako teplovzdušná rúra. V zadnej časti rúry je plocha, ktorá v kombinácii s ventilátorom rozvádza vzduch po celom priestore rúry. Ventilátor môže mať rôzne účely: horúci vzduch zaistí rovnomerné prepekanie, studený zase rýchlejšie ochladí rúru.

  • Pečenie v pare je optimálny spôsob, ako zabrániť vysušeniu potraviny; horúci vzduch je zvlhčovaný práve parou.

  • 3D pečenie je proces, kedy sú aktivované všetky vykurovacie telesá aj ventilátor, takže nedochádza k miešaniu chutí alebo vôní pri pečení. Môžete tak pripravovať viac pokrmov naraz.

  • Teplotná sonda – proces funguje tak, že teplotnú sondu zapichnete napr. do mäsa a nastavíte stupeň pečenia. Akonáhle je požadovaná úroveň dosiahnutá, sonda vyšle signál a rúra sa automaticky vypne.

  • Teleskopické výsuvy – výrazne zvyšujú bezpečnosť a komfort celého sporáka. Môžu totiž samy vyjsť pri otvorení dvierok a vy nemusíte rošt s pekáčom vyťahovať ručne. V niektorých prípadoch je však nevyhnutné aspoň zatlačenie na rošt, po ktorom sám vyjde.

  • Ochladzovanie dvierok – rúra by bezpodmienečne mala disponovať systémom termoizolácie dvierok. Väčšinou je riešením niekoľko vrstiev skiel a iných priehľadných materiálov. Teplota na povrchu by nemala nikdy presiahnuť 70 °C. Ochladzovanie skla po pečení potom môže zrýchliť napr. integrovaný ventilátor.

  • Osvetlenie rúry – osvetlené vnútro rúry vidíte po celú dobu pečenia so zatvorenými aj otvorenými dvierkami. Žiarovka alebo dióda sa často zapne automaticky so spustením ohrevu.

  • Samočistenie rúry – udržuje rúru v čistote. Pyrolýza doslova vypečie vnútro rúry vysokou teplotou a vám stačí zachytené zvyšky v podobe popola jednoducho zotrieť. Katalýza vďaka reakcii smaltu s tukmi dokáže nečistoty ničiť „chemicky“. Aj v tomto prípade po 20 minútach nečistoty zotriete.

  • Poistka plynu – vhodné do domácnosti s malými deťmi. Zablokuje dotykový displej ovládania alebo otočné tlačidlá. Vždy ide o spôsob, ako zabrániť nechcenému spusteniu sporáka.

Parametre

Energetický štítok a výkon varných zón

  • Pri výbere sporáka dbajte na zaradenie rúry do úspornej energetickej triedy – od A++ po D

  • Trieda A++ je najúspornejšia

  • Čím vyššiu triedu zvolíte, tým bude rúra úspornejšia a zároveň výkonnejšia

  • Energetický štítok musí byť dodaný ku každému sporáku

  • Vyčítate z neho tiež informáciu o vnútornom objeme rúry a informácie o spotrebe na jeden cyklus

  • Platničky na varných doskách majú niekoľko rozmerov a tiež výkonov, v rozmedzí od 1000 W až do 4000 W

Rozmery

  • Šírka sporákov je štandardne 50–60 cm

  • Hĺbka je u sporákov štandardne okolo 60 cm

  • Výška sporákov sa pohybuje najčastejšie okolo 85 cm

Hmotnosť

  • Väčšina sporákov váži medzi 35 a 45 kg

  • Počítajte s tým predovšetkým pri nákupe z e-shopu a pokiaľ bývate na poschodí

  • Možnosťou je potom zabezpečenie výnosu doručovacou firmou

Objem rúry

  • Údaje o vnútornom objeme nájdete na energetickom štítku

  • Bežné modely disponujú objemom 62 – 72 l

  • Menej časté sú modely s objemom menším ako 62 l a väčším ako 71 l

  • U takých rúr počítajte s neobvyklými rozmery plechov na pečenie

Počet a veľkosť platničiek

  • Klasický sporák má 4 platničky

  • 2 platničky sú väčšie, 1 je stredná a 1 malá

  • Podľa veľkosti je odstupňovaný aj ich výkon

  • 5 a viac platničiek mávajú veľké sporáky určené skôr na profesionálne použitie alebo pre veľké rodiny

  • Moderné dosky ponúknu okrem kruhových aj oválne zóny a umožňujú tak aj použitie pekáča

Rady na záver

Zapájanie elektrického alebo plynového sporáka radšej prenechajte špecialistom. V ideálnom prípade vám zapojenie ako službu ponúkne priamo obchodník, inak oslovte niektorú špecializovanú firmu. Okrem istoty kvalitnej inštalácie budete mať aj výhodu pri prípadnej reklamácii, že ste sa nedopustili neodbornej manipulácie.

Nie je vhodné siahnuť po akomkoľvek čistiacom prostriedku, ktorý doma nájdete. Používať napríklad bežný tekutý piesok na indukčnú dosku nie je dobrý nápad. Zvoľte radšej špeciálne čistiace prípravky na rúru a varnú dosku. Tieto prostriedky ponúknu zvýšený odmasťovací účinok a väčšiu šetrnosť k povrchom.